Vanhat muistot talteen

Monille meistä lienee kertynyt 1900-luvun lopulla aika läjä VHS-nauhoja, jotka olisi mukava saada digitoitua ajanmukaiseen formaattiin, joko kovalevylle tai DVD-levyille. Helpoin tapa tehdä tämä siirtäminen, on hankkia laite, jossa on sekä VHS-soitin että DVD-tallennin. Digitointi tapahtuu tällöin reaaliajassa eli yhden tunnin elokuvan siirtäminen DVD:lle kestää yhden tunnin, kahden tunnin elokuva siirtyy kahdessa tunnissa ja niin edelleen. Tämä tapa on hidasta, mutta suhteellisen varmaa.

Entäs sitten C-kasetit? Niitä löytyy varmasti joka nurkasta ja komerosta. Kasettisoittimen voi liittää suoraan tietokoneeseen ja siitä edelleen polttaa tiedoston cd-levylle. Tarvitset vain välijohdon, joka tulee kasettisoittimen Line out -liitännästä tietokoneen Line In -liitäntään. Tietokoneeseen tarvitset äänikortin sekä äänenkäsittelyohjelman, esimerkiksi Audacityn tai CoolEditin, jolla voit äänittää sisään tulevan signaalin. Tämän jälkeen voit tallentaa tietokoneeseen juuri äänittämäsi tiedostot cd-levylle, oletettavasti kaikista nykyajan tietokoneista sellainen polttava cd- tai dvd-asema löytyy.

Vanhat valokuvat – niitäkin riittää! Ehkä perinteisin kuvien siirtäminen digimuotoon olisi skannata ne kuva kerrallaan ja tallentaa johonkin muotoon, cd- tai dvd-levylle tai vaikkapa flash-muistitikulle. Flash-muisti on toimituksen mielestä aliarvostettu tallennusmuoto johtuen muistin koon rajallisuudesta. Kuitenkin kyseessä on luotettava tapa tallennukseen. Siinä missä cd- ja dvd-levyt voivat vuosien myötä hapettua tai vioittua fyysisesti, flash-muisti pysyy yleensä kunnossa, kunhan vain et tuhoa sitä magneetin avulla. Kuvia voidaan skannata suoraan filmiltä tai diakannen avulla tai lasipinnan läpi perinteisellä tasoskannerilla.

Samoin halutessasi saat talteen myös vanhat kaitafilmit, netistä löytyy useita yrityksiä, jotka digitoivat kaikkea mahdollista materiaalia, jopa Kansalliskirjasto digitoi kuvia ja ääntä suojaten ja säilyttäen julkaistua kulttuuriperinnettä.

Ja muistathan tehdä kaikesta tärkeästä digitaalisesta materiaalista varakopioita? Tyhjät cd- ja dvd-levyt eivät paljoa maksa. Niille saa kuitenkin talteen suuren määrän tietoa, eikä haittaa, vaikka tieto olisi tallessa monessakin eri paikassa.

Idioottitietous-peli

“The peli” kaikesta siitä tiedosta, mitä et saanut koulussa oppia. Nyt myös pc:lle.

Kuinka monta prosenttia paremmin suoriutuisit punttisalilla, jos treenaisit tyttöjen edessä?
Onko oman kielen tatuoiminen mahdollista?
Miksi Mona Lisalla ei ole kulmakarvoja?

Yllä pieni maistiainen pelin sisältämistä kysymyksistä.
Idioottitietous ei siis ole mikään perinteinen tietopeli tylsine ja uuvuttavine kysymyksineen siitä, kuka voitti olympialaiset vuonna 1952 ja sitä rataa. Idioottitietoudessa on sen sijaan kysymys kaikesta siitä, mitä koulussa et saanut oppia. Tämä tarkoittaa yli 400:aa hysteerisen hullua, omituista ja totaalisen mieletöntä, mutta kuitenkin sairaan mielenkiintoista kysymystä. Mille muulle voisit enää ikinä tämän jälkeen nauraa, toimitus kysyy? Varma valinta.

Tämä peli johtaa varmasti holtittomaan nauruun, älyttömiin kommentteihin ja vinksahtaneisiin vieruskavereihin. Mainio seurapeli vaikkapa illanistujaisiin tai pikkujoulujuhliin. Toimitus suosittelee – luvassa sekavaa kiemurtelua lattialla.

Nenä- ja korvakarvatrimmeri: nyt myös akulla ja USB-liittimellä varustettuna

Tieteellisen perustelun mukaan ihminen polveutuu apinasta. Tätä faktaa emme kyseenalaista, sillä mikä muu selittäisi niin runsaan karvojen kasvun mitä oudoimmissa paikoissa?

Nyky-yhteiskuntamme mukaan karvat eivät ole hip eivätkä pop. Varsinkaan näissä “tietyissä” paikoissa. Näitä paikkoja ovat kahvikeskustelutuokioidemme mukaan mm. ylirunsaat nenäkarvat ja korvakäytäväkarvat sekä joissain tapauksissa varvaskarvat. Ne olivat raatimme mielestä “ällöjä ja epäseksikkäitä”. Onko kuitenkaan aivan varmaa, että nuo(kin) karvat pitäisi poistaa?
Pinsettejä olemme kaikki kokeilleet, samoin kynsisaksia. Onneksi meidät pelastaa tämä uusi ja ihmeellinen laite.

Nenä- ja korvakarvatrimmeri on saatavana nyt myös USB-liittimellä ja sen kautta ladattavalla akulla, joka helpottaa suuresti edellä mainittujen paikkojen siistimistä, esimerkiksi juuri ennen tärkeää kokousta tai pitkälle vietyä lounasta lähikuppilassa.

Tällä laitteella karvat lähtevät, kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Kelpaa “puimurilla” vedellä korvat, varpaat ja sieraimet kaljuksi. Sitten vaan kokoustamaan. Ja jos oikein innostuu, tällä voi myös muotoilla kulmakarvat. Elämä on ihanaa! Toimituksemme suosittelee varauksettomasti tätä tuotetta jokaiseen pöytälaatikkoon.

Kinect

Xbox 360 -pelikonsolille löytyy runsaasti uudelle Kinect-kamerapeliohjaimelle viritettyjä pelejä. Suosituimpia ovat mm. Fifa 13, Kung-Fu – High Impact, Virtual Tennis 4 sekä Ice Age 4 – Continental Drift. Nämä pelit kuuluvat uuden pelityypin top-ryhmään, joten luvassa on varsin mielenkiintoisia hetkiä.

Hieman nuorempien pelaajien kannattaa tutustua esimerkiksi Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked -musikaalipeliin, jossa on luvassa laulua, tanssia ja hullunkurisia oravia. Pukinkonttiin löytää varmasti tiensä myös Angry Birdsin Trilogy, joka toimii sekä Kinect- että Move-ohjaimella. Varma valinta ovat myös Kinect Disneyland Adventures sekä Kinect Joy Ride, jotka nimensä mukaisesti vaativat toimiakseen Kinect-sensorin, mutta mahdollistavat täysin uuden tavan ohjata esimerkiksi Joy Ride pelin klassisen kartingauton liikkeitä.

Urheilupeleistä täytyy mainita mm. Nike Kinect Training, EA Sports Active 2, Big League Sports ja Deca Sports Freedom, jotka yhä pitävät pintansa Kinetic-pelien kärjessä, vaikkakin ne tulivat markkinoille jo vuonna 2010.

EA Sports Active 2: Personal Trainer on jatkoa vuonna 2009 ilmestyneelle EA Sports Activelle, johon on siis lisätty liiketunnistimen mahdollistavat uudet urheilulajit. Nimensä mukaisesti peli on oman kunnon parantamiseen, ns. fitness-peli.

Big League Sports sisältää monipuolisesti mm. tennistä, koripalloa, jalkapalloa, lacrossea sekä jääkiekkoa.

Deca Sports Freedom on Wii-pelikonsolille tehty urheilupeli, joka sisältää 10 erilaista urheilusimulaatiota, tarkoituksena parantaa vaivihkaa pelaajan taitojen lisäksi kuntoa.
Peli käyttää Wii Remote -peliohjainta, joka toimii samaan tapaan kuin Windowsin kehittämä Kinect. Wii-ohjaimen takaosaan kiinnitetään liikkeen tunnistava Wii Motion Plus.
Myös PS3:n Move-ohjain on suosittu liikkeentunnistuspeleissä.

Erilaiset tanssipelit ovat nykyään suosittuja, kuten esimerkiksi Just Dance Kids 4, Dance Central 3 sekä Zumba Fitness. Näiden pelien avulla pistät itsesi liikkeeseen, karistat ohimennen muutaman kilon ja olosi on jälkeenpäin energinen. Kinect-liikkeentunnistus huolehtii näin myös hyvinvoinnistasi. Toimitus suosittelee.

USB-mikroskooppi

Oletko ikinä ihmetellyt, mitä kaikkea näppäimistösi on syönytkään? Tämän laitteen jälkeen et enää joudu elämään epävarmuudessa.

Asiat ovat yleensä yllättävän mielenkiintoisia tarkasteltaessa niitä lähemmin. Liian lähelle ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa mennä, kuten toimitus tuli testin aikana huomaamaan. Tämä USB-mikroskooppi nimittäin suurentaa jopa 200-kertaisesti!

Laitteen koko on yllättävän pieni, vain noin kolmannes iPhonen paksuudesta. Miten sillä sitten näkee niin tarkasti niitä pieniä asioita? No, liittämällä sen tietokoneeseesi USB-johdolla, tietty. Saattaa toki olla, että kaikki USB-väylät on jo käytetty kaikilla niillä vanhoilla testaamillamme tuotteilla, kuten USB-kahvikupin lämmitin, USB-raketinheitin, USB-robotti, USB-plasmapallo, USB-hierontapallo tai USB-liikennevalot. Lisäksi sinulta saattaa jo löytyä USB-ekonappi, USB-neopreenisukka, USB-peilipallo tai vaikkapa USB-pingviinihiiri.

Tällöin suosittelemme kunnon USB-jakajaa, nimittäin 36-väyläistä USB-3.0 yhteensopivaa jakajaa, jouluvaloilla varustettuna luonnollisesti. Valot vilkkuvat varatun väylän kohdalla ilmaisten datan liikkeen – mitä kirkkaampana valot välkkyvät, sen tiukempi on työtahti!

USB-mikroskooppi siis kytketään tietokoneeseen asiaan kuuluvasti ja sitten vain zoomailemaan asioita. Mikroskoopin pienuuden takia voit nostaa sen esim. päälaelle ja katsoa 200-kertaisella zoomilla päänahkasi kuntoa. Ruudulla näkyvät kuvat voi tietenkin tallentaa kuvina mikroskoopissa olevaa nappia painamalla. Toimitus tykkäsi! Niin, ja suurentaminen tapahtui helposti laitteen sivussa olevaa kiekkoa kierittämällä. Luonnollisesti laitteessa on neljä LED-lamppua, joiden tehoa voi säätää – tästä oli erityisesti hyötyä työpöytälampun sanottua “adjö”.

USB-mikroskooppi on ihan pakkohankinta kaikille kotitiedemiehille ja muille pienen pienistä asioista kiinnostuneille. Toimitus suosittelee myös uuden näppiksen hankkimista.

Pilvipalvelut helpottavat liikkuvan ihmisen elämää

Nykyään on monia ns. pilvipalveluita, joiden avulla voidaan välttää kovalevyjen ja muistitikkujen raahaaminen ympäri maailmaa. Pilvipalveluiden avulla pääset käsiksi tiedostoihisi aina, kun käytettävissäsi on vain netti. Voit esimerkiksi tallentaa matkalla ottamasi kuvat ja videot turvaan pilvipalveluun. Ainahan on nurkan takana vaanimassa se vaihtoehto, että kamerasi tai kännykkäsi varastetaan tai muistikorttisi rikkoutuu – kuvasi ja muut tärkeät tiedostosi häviävät sen sileän tien. Pilvipalvelun pitäisi taata tiedostojesi säilyminen tallessa hajautetusti servereillä eri puolilla maailmaa.

Varmasti yksi suosituimmista pilvipalveluista on Dropbox, joka toimii monissa eri käyttöjärjestelmissä oli kysymyksessä sitten Macci, iPad, Android tai PC. Voit myös jakaa palveluun luomasi kansion ystäviesi kanssa, ja näin saada suuremman ringin ihmisiä jakamaan kuvasi tai muut tiedostosi yhtä aikaa. Muutoksia tehdessäsi Dropbox synkronoi tiedostot automaattisesti kaikkien “rinkiin” kuuluvien kanssa.

iCloud on toinen pilvipalvelu, johon voit tallentaa kaiken tärkeän, jopa joitakin sovelluksia. Näin voit mistä tahansa, vaikka kännykästäsi, katsoa kuviasi, tallentamiasi elokuvia tai lempimusiikkiasi. Vastaavanlainen palvelu löytyy myös Windowsin Live Skydrivesta.

Facebookia ei tulisi heti ajatelleeksi, kun puhutaan pilvipalveluista. Tosiasiassa Facebookkiin voit tallentaa kuvia, videoita, linkkejä ja musiikkia ja pääset niihin käsiksi miltä tahansa tietokoneelta. Lisäksi monet kännykät synkronoituvat käyttäjän Facebook-tilin kanssa.

Google docs on ehkä vielä syytä mainita tiedostojen jakopaikkana. Sen avulla voit luoda, editoida, ladata, tallentaa ja käyttää dokumentteja pilvessä. Google docsin avulla voit myös jakaa tiedostot vaikkapa työparisi kanssa, ja näin editoida samaa dokumenttia olematta samassa paikassa. Kätevää, eikö?

Tietysti yritykset kuten IBM ja Amazon ovat luoneet omat maksulliset palvelunsa tiedostojen jakamiseen. Yleensä hinta näissäkin perustuu tallennustilan määrään. Dropboxissa, iCloudissa, Facebookissa ja Google docsissa pienimuotoinen käyttö on yleensä ilmaista.

Guitar Hero (pelisarja)

Guitar Hero on musiikkipelisarja, jonka osia on julkaistu sekä Microsoft Windowsille että monille
pelikonsoleille, mm. Xbox 360, Wii sekä Playstation 2 ja 3. Nykyään sarjan julkaisuista vastaa Activision.

Peleissä soitetaan rock- ja heavy-kappaleita kitaraa muistuttavalla kitaraohjaimella, ja onkin varmasti tästä syystä yksi maailman myydyimmistä rytmipeleistä!

Peli julkaistiin ensimmäisen kerran Pleikkarille vuonna 2005, viimeisin versio DJ Hero 2 ilmestyi vuonna 2010. Peli sisältää monia eriaiheisia osia, joista ainakin seuraavat osat hivelevät vaativimmankin muusikon korvia: Legends of Rock, Aerosmith, Metallica, Smash Hits, Van Halen ja Warriors of Rock, vain muutamia mainitakseni.

Guitar Hero -pelien peliohjain on siis jäljitelmä joko Gibson SG:stä, Explorerista tai Les Paul -kitarasta. Kitaroita soitetaan otelautaan sijoitetuilla viidellä erivärisellä näppäimellä, ns. fretillä, jotka edustavat tavallisen otelaudan välejä. Ohjaimen rungossa on valkoinen pala, ns. strum bar, joka edustaa kielien näppäilyä. Näitä yhdessä käyttämällä pystyy soittamaan pelissä vastaan tulevia nuotteja. Pitkissä nuoteissa voi käyttää vibrakampea eli whammy baria vinguttamaan nuotteja (korkeammaksi ja matalammaksi). Lisäksi voi kikkailla käyttämällä hammer-oneja ja pull-offeja, niistä tarkemmin pelin mukana tulevassa ohjeessa.

Guitar Heron 1:n tunnetuimpia kappaleita lienevät Deep Purplen ”Smoke on the Water”, Red Hot Chili Peppersin ”Higher Ground”, David Bowien ”Ziggy Stardust”, Bostonin ”More Than a Feeling”, Sum 41:n ”Fat Lip”, Ozzy Osbournen ”Bark at the Moon”, Audioslaven ”Cochise”, White Zombien ”Thunder Kiss ’65”, Franz Ferdinandin ”Take Me Out” ja Ramonesin ”I Wanna Be Sedated”.
Guitar Hero 2:n kipaleita edustavat mm. Lynyrd Skynyrdin ”Free Bird”, Bucketheadin ”Jordan”, Black Sabbathin ”War Pigs”, Reverend Horton Heatin ”Psychobilly Freakout”, Rushin ”YYZ”, Van Halenin ”You Really Got Me”, Kissin ”Strutter”, Guns N’ Rosesin ”Sweet Child O’ Mine” ja Rage Against the Machinen ”Killing In The Name”.

Ja lisää hyvää seuraa muissa pelin sarjoissa, mm. Dion ”Holy Diver”, Iron Maidenin ”Wrathchild”, Asian ”Heat of the Moment”, Poisonin ”Nothin’ But a Good Time”, Twisted Sisterin ”I Wanna Rock” ja Scorpionsin ”No One Like You”.

LED-suihku: piristävää valohoitoa vai pelkkää silmänlumetta?

Valosuihku vie suihkussa käymisen aivan uudelle tasolle: et tarvitse lainkaan vettä! Valon kirkkaus vastaa teholtaan kirkasvalolamppua. Emme suosittele käytettäväksi eläimien emmekä raskaana olevien naisten kanssa – voi ilmaantua äkillistä “lihan tummumista” liian kauan käytettäessä (vink. toim. huom.).

Toimitus käytti LED-suihkua ahkerasti viikon verran kotona ja toimistossa, jonka jälkeen alkoi jo kuulua kommentteja “varsinaisista valopäistä” ynnä muuta virkistävää. Valohoito tehosi, ainakin raskaana olevaan naiseen kotona. Vaikutukset eivät olleet lumetta, toimitus varoittaa.

LED-suihkun väriä voi kätevästi muuttaa ohjelmoimalla se uudelleen USB-väylän kautta PC:lle tai Macille ladattavalla ohjaimella. Perustiedot ohjelmoinnista riittänevät värin vaihtamiseen. Kuvioiden ja välkkymis-efektin luominen vaatii raskaampaa sessiota käskyjen ja ohjelmointirivien parissa. Paristot eivät kuuluneet hintaan, minkä vuoksi lopetimme testaamisen jo viikon jälkeen – paristot (Lithium DD 3,6 V) kun loppuivat lähikaupasta jo kolmantena päivänä.

Tasaista videokuvaa

Nykykamerat ovat kehittyneet huimasti videokuvausmahdollisuuksiensa ansiosta. Jopa kännykällä voi kuvata videota. Ehkä kuitenkin suurin ero ammattimaisen kuvauksen ja harrastelijan nappaaman klipin välillä on videokuvan tärinä tai sen puute.

Onneksi nykyään on lukuisia välineitä, perinteisten tripodi-jalkojen ja muiden tukien lisäksi, kuvaamisen tukemiseksi. Seuraavassa muutamia uutuuksia:

Ohjattava rullaluistin, Pico Flex Dolly Kit. Täydellinen kaveri, kun haluat tasaista videokuvausta liikkuvalla alustalla. Pyörien päällä kamera liikkuu paitsi luotisuoraan myös tasaisissa kaarissa. Pyörät voidaan lukita haluttuun kulmaan säätöruuvien avulla, jolloin voit saada “rullaluistimen” liikkumaan haluttuun suuntaan. Laite on metallisen tukeva ja hienosti toteutettu, vain puhelinta kiinni pitävät osat saattavat luistaa rajummassa menossa.

Toimitus suosittelee Pico Flex Dollya kevyeen kännykkäkuvaukseen.

Toinen uutuus, joka tarttui verkkokalvolle, on nimeltään Cinevate Trawly Compact Camera Dolly.
Tälle telineelle saat jo kiinnitettyä järeämmänkin järjestelmäkameran. Hienosti rullaavassa rakennelmassa on tukevat kahvat, joilla voit ohjata jalustaa tasaisesti eteenpäin, haluttuun suuntaan.

Astetta järeämpi teline kuvauskaluston jatkeeksi, mahtuu kokoonpantuna jopa kameralaukkuun.

Myös toisenlaisia vaihtoehtoja on saada kuvausyksikkö tasaiseen liikkeeseen, nimittäin eräänlainen pyöräkisko, nimeltään Mobislyder Glidetrack. Tämä matalaprofiilinen tangon päihin kiinnitettyihin palloihin nojaava kiskonpätkä tukee kevyttä kuvauskalustoa hienosti. Laite sopii hyvin juuri pokkareille tai puhelimille. Kiskolla on hyvä liu’uttaa kameraa tasaisen liikkeen saamiseksi.

Myös erilaisia seinään tai rakenteisiin kiinnitettäviä kuvaustukia on olemassa. Perinteisen kolmijalan voi hyvin korvata taipuvilla jaloilla varustetulla GorillaPodilla, jonka saa kiinni vaikkapa tuolin selkänojaan tai kaiteeseen. Jos haluat kuvaukseen liikettä, voit kokeilla Cinetics Miniskates System -nimeä kantavaa kolmijalkaa, jossa perinteiseen GorillaPodiin on lisätty kolme rullaluistimen pyörää.

Toimitus toivottaa vauhtia kuvauksiin ja vähemmän vaaratilanteita kalustolle.

USB-tuuletin: erittäin piristävä härpätin helteisessä heinäkuun toimistossa

Toimitus keksi montakin erilaista tapaa käyttää tätä USB-väylään liitettävää tuuletinta. Peruskäyttö lienee kuitenkin se turvallisin vaihtoehto: liität vain USB-johdon tietokoneesi vastaavaan liittimeen, käännät taivutettavan varren sopivaan kulmaan ja “voilá” – voit nauttia kevyestä tuulenvireestä. Tuulettimella voit kätevästi myös hieman “sekoittaa pakkaa”, nimittäin naapuripöydän paperipinoa (huom. johdon pituus 1,2 m), jotta aika ei vain kävisi pitkäksi. USB-tuulettimen hiljainen ääni on omiaan tällaiseen vaivihkaiseen hyökkäykseen työtoverisi tylsistymistä vastaan.

Toimitus kokeili tuuletinta myös puuron sekoitukseen (ei toiminut), drinkkien tekemiseen (tarvitaan vähintään 3 litran astia ja liian paljon juotavaa) sekä kylpyammeessa korvaamaan perinteisen kumiankan. Toimitus haluaa tässä yhteydessä varoittaa liian veden kanssa läträämisestä USB-tuulettimen kanssa – tuuletin ei toimi, lisäksi vaarana on tietokoneen rikkoutuminen. USB-tuuletin ei selvästikään ole suunniteltu sateessa tai edes veden alla toimivaksi. Harmi.